TOP 7 SUPERFOODS – Postaw na super żywność!

Jesteśmy tym, co jemy. Każdy z nas słyszał to zdanie już wiele razy. Jednak pomimo tego, pod wpływem napiętego harmonogramu dnia codziennego, ulegamy pokusom i sięgamy po niezdrowe przekąski, które po chwilowym uwolnieniu endorfin, szkodzą naszemu zdrowiu. Super żywność, inaczej superfoods to nic innego jak nieprzetworzone, w pełni naturalne produkty, które wyjątkowo pozytywnie, wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Choć istnieje wiele definicji opisujących poprawne rozumienie tego terminu, to wszystkie posiadają wspólny element, którym jest – „jedząc to i to będziecie zdrowsi!”. Trzeba przyznać, brzmi przekonująco.

Super żywność jest super!

Żywność bogata w składniki odżywcze, uważane za szczególnie korzystne dla naszego zdrowia zarówno psychicznego, jak i fizycznego; wartościowy składnik odżywczy pochodzący z witamin, błonnika, minerałów; nieprzetworzone produkty spożywcze, które posiadają cudowne właściwości dostarczające naszemu organizmowi znaczące ilości witamin, substancji bioaktywnych, minerałów, aminokwasów, enzymów czy kwasów tłuszczowych omega-3. Tak właśnie opisywane są superfoods.

Super żywność ma działanie antyoksydacyjne, chroni nasz organizm przed różnymi chorobami, a dodatkowo posiada właściwości lecznicze, dzięki którym wspiera organizm w przypadku zachorowania na raka, choroby serca, osteoporozę, miażdżycę

Niestety nie ma jednego produktu, który sprawi, że Twoja odporność znacznie wzrośnie, czy pozbędziesz się zbędnych kilogramów i będziesz posiadać sylwetkę marzeń. Jeśli chcesz o siebie zadbać, to warto skupić się na dwóch aspektach takich jak zmiana nawyków zdrowotnych, w których myślą przewodnią jest zdrowa i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Jest to ciężka praca, która wymaga wysiłku, czasu, pokładów motywacji i przede wszystkim konsekwencji. Jednak efekt, które jesteśmy w stanie osiągnąć są tego warte. Lista produktów superfoods jest różnorodna i bardzo długa, niżej przedstawię Wam 20 najczęściej występujących produktów, określanych jako superżywność.

TOP 7 SUPERFOODS

SPIRULINA

To mikroskopijna alga pochodząca z gromady sinic. Jej pozytywne właściwości doceniali już Aztekowie. Dostarcza nam białko, witaminy oraz składniki mineralne. Przykładami jej właściwości zdrowotnych są m.in. pozytywny wpływ na poprawę profilu lipidowego i gospodarki węglowodanowej organizmu. Należy jednak pamiętać, że jako alga nie powinna być stosowana przez osoby chorujące na tarczycę.

CHLORELLA

To wyjątkowa alga pochodząca z Korei Południowej. Określana jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera m.in. w dużej ilości chlorofil, aminokwasy i kwas foliowy. Jest to bogate źródło witamin i mikroelementów. Dostarcza nam witaminy z grupy B, A, C oraz E, kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy nukleinowe oraz liczne minerały np. wapń, potas, żelazo, cynk, magnez, fosfor, mangan, jod i selen. Jako jedną z najważniejszych zdolności chlorelli podaje się detoksykację organizmu. Należy jednak pamiętać, że jako alga nie powinna być stosowana przez osoby chorujące na tarczycę.

QUINOA / KOMOSA RYŻOWA

Mówi się o niej, święte zboże Inków. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin, kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Ma właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Komosa ryżowa to pseudo zboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem.

JAGODY GOJI

Małe, jaskrawoczerwone jagody goji rosną w Mongolii i Tybecie. Mają słodko-kwaśny smak, który idealnie wkomponuje się do np. owsianek. Pomimo swoich niepozornych rozmiarów, posiadają potężną dawkę przeciwstarzeniowych antyoksydantów. Dodatkowo ilość witaminy C, którą zawierają, jest znacznie większa niż w pomarańczach. Dzięki temu są znakomite w profilaktyce przeziębień oraz ogólnym wzmacnianiu odporności organizmu. W ich skład wchodzi pełen zestaw białek, witaminy z grupy A i E oraz 18 aminokwasów. Mówi się, że to najzdrowsze owoce świata! Dodatkowo uważa się, że jagody goji chronią przed chorobami oczu, pojawiającymi się w wyniku starzenia organizmu. Zawierają także kompleks polisacharydowy LBP, którego zadaniem jest pobudzenie układu odpornościowego do prawidłowego funkcjonowania. Substancja ta cechuje się również właściwościami przeciwutleniającymi oraz antynowotworowymi. Jagody goji mogą być pomocne w kontrolowaniu uwalniania cukru do krwi. Badania pokazują, że jagody goji równoważą poziom glukozy i insuliny we krwi. Należy jednak pamiętać, że mogą one wchodzić w interakcje z niektórymi lekami na rozrzedzenie lub nadciśnienie krwi i lekami na cukrzycę, dlatego warto przed rozpoczęciem stosowania, porozmawiać ze swoim lekarzem.

MŁODY JĘCZMIEŃ / TRAWA JĘCZMIENNA

Dokładnie tak jak mówi nam nazwa młody jęczmień to młode, zielone pędy jęczmienia zwyczajnego. Zawierają one aż jedenaście razy więcej wapnia niż krowie mleko! Mogą poszczycić się także wysoką ilością witaminy C oraz witamin E, B1, B2, B6 oraz B12. Dodatkowo ilością żelaza pokonuje nawet szpinak. Szczególnie cenną substancją, którą zawiera, jest chlorofil wykazujący silne działanie przeciwutleniające i nadający pięknego zielonego koloru. Jako bogate źródło selenu, młody jęczmień ma wprost zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry. Jego picie odtruwa i oczyszcza organizm, poprawia pracę jelit oraz wzmacnia odporność. Inne wyjątkowo wartościowe liście to: jarmuż, natka pietruszki, kiełki, szpinak, rukola, szpinak, rzeżucha, sałata.

SUROWE KAKAO

Nazywane jest pokarmem Bogów. Uzyskuje się je z ziaren kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak cynk, żelazo, chrom czy potas. Jednak przede wszystkim ziarna kakaowca, to wyjątkowo bogate źródło magnezu, który jest bezcenny dla naszego organizmu. Chroni serce oraz poprawia cyrkulację krwi, ma także duży wpływ na nasz umysł, poprzez zwiększenie jego wydajność oraz łagodzenie skutków stresu. Wykazuje działanie antydepresyjne i naturalnie poprawia samopoczucie. Jedynym minusem jest ich smak. Gorzkie często odpychają od siebie fanów czekolady, jednak ziarna kakaowca występują także w formie proszku, który można dodać do koktajli, jogurtów czy owsianek.

CZOSNEK.
Często przedstawiany jako naturalny antybiotyk, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i pomaga w walce z przeziębieniem. Jeden mały ząbek zawiera ogrom substancji leczniczych, takich jak np. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A oraz liczne sole mineralne (magnezu, wapnia, potasu). Dodatkowo posiada on rzadkie mikroelementy m.in. chrom, kobalt i nikiel. Jednak najcenniejszym składnikiem czosnku są jego olejki eteryczne, zawierające siarczki i allicynę, którą można rozpoznać po mocnym i specyficznym zapachu.

Najzdrowszą formą czosnku jest jego surowa postać, jednak przez swój intensywny zapach ma wielu przeciwników. Powstało wiele preparatów, które oferują czosnek bezwonny. Często występuje on również w postaci liofilizowanej. Wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, działając podobnie jak aspiryna, która zmniejsza lepkość krwi. Bardzo ważną informacją jest, że czosnek wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, w wyniku czego można zapobiec zawałowi serca i udarowi. Dodatkowo zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że jego regularne spożywanie, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co powoduje usprawnianie przepływu krwi. Czosnek hamuje działanie enzymu ACE, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi w naszym organizmie.

PAMIĘTAJ!

Większość informacji, które możemy znaleźć na temat superfoods, brzmi pięknie, jednak lekarze podkreślają, że zbilansowana i świadoma dieta zawsze miała ogromny wpływ na nasze zdrowie, lecz stanowi ona dodatek, a nie np. lek na konkretną chorobę. Pewne produkty żywieniowe, dostarczają nam wielu potrzebnych składników, ale pamiętajmy, że ich zadaniem nie jest leczyć, a wspomagać funkcjonowanie naszego organizmu. Superfoods czy inaczej superżywność to nic innego jak po prostu zdrowe produkty żywieniowe, jednak termin ten utrwalił się na rynku marketingowym i pełni rolę przynęty na potencjalnych klientów. Wiele firm używa tej nazwy, aby zwiększyć zainteresowanie swoimi produktami, które są wypuszczane w obieg.

Autor: Jesica Nocek