Mąka Lata – Jedna z najlepszych pizz w mieście jest… z foodtruck’a!

pizzeria zielona góra pizza

Nie jest żadną tajemnicą, że w The ARQ lubimy 'włoskiego placka’. Od kilku tygodni 'anonimowo’ testowaliśmy wybrane pizzerie w naszym mieście! Już na wstępie musimy pochwalić poziom, który reprezentuje nasza 'włoska’ odnoga gastro. Mamy kilka fenomenalnych miejscówek, gdzie placek przyjmuje różne style, ale…

Dzisiaj chcemy pokazać Wam mąkę, która lata, czyli pizzę autorską z… foodtruck’a! Tak, dobrze przeczytaliście. Historia Maćka, który wypieka dla zielonogórzan fenomenalną pizzę rzemieślniczą w „aucie”, nas po prostu urzekła. „Mąka Lata” nie potrzebuje 'fancy’ lokalu, ogromnego pieca i miliona składników. Tutaj liczy się serce, prostota i talent.

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizzapizzeria zielona góra pizza

W naszym odczuciu pizza autorska Maćka jest dla purystów. Być może dlatego podbiła nasze dizajnerskie serca. Menu to zaledwie 8 pozycji, więc wybór jest prosty. Podjeżdżasz na Tylną 6, wybierasz i gotowe! Myślicie, że pizza przygotowywana w foodtruck’u to banał? Nic bardziej mylnego. Zmiana temperatur i mało miejsca sprawia, że logistyka jest tu na pierwszym miejscu. Inaczej pracuje się zimą, a zupełnie inaczej kiedy na zewnątrz jest +30°C.

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

pizzeria zielona góra pizza

Jak smakuje?

Choć przepis jest ogólnie dostępny i prosty to diabeł tkwi w szczegółach. Wyrobienie ciasta to jedno. Kilka dni kontroli lub jak mówi Maciej, walki to drugie. Ta kontrola to oczywiście obserwacja i rozumienie procesu rozpadu cukru i białek. To właśnie dzięki temu pizza, którą dostajemy na talerzyku, jest lekko strawna. Zastanawiacie się nad nazwą?

„Testy, próby domowe… mąka była wszędzie, ale jest też 'drugie dno’ związane z porą roku.”

Bazą pizzy jest oczywiście mąka włoska. „Mąka Lata” ma jedną charakterystyczną cechę. Jest naprawdę cieniutka z ładnie przerośniętymi brzegami. Napoletana? Nie do końca. Jest wyraźnie chrupiąca, a po odgrzaniu na patelni (tak, my też jemy po nocach) jest nadal pyszna. Druga sprawa to jakość i kompozycje smakowe. Pyszne oliwy i składniki sprawiają, że casualowy wieczór możecie spokojnie zmienić w romantyczną kolację z kieliszkiem czerwonego wina. „Mąka Lata” jest po prostu pyszna.

pizzeria zielona góra pizza

Do naszych ulubionych pozycji należą Salami, Capriciosa i… Biała. Choć odstawiamy cebulkę, dorzucamy rukolę i jest petarda! Jeżeli nie próbowaliście jeszcze pizzy z „Mąka Lata” to gorąco Was do tego zachęcamy. Idzie weekend, oceńcie sami! Nie zapomnijcie też znaleźć „Mąka Lata” w social mediach!