„THE FILET” od Revo Foods – To Łosoś 3D wydrukowany z grzybów!

"THE FILET" - TO ŁOSOŚ 3D wydrukowany z GRZYBÓW!
source: revo-foods.com

Do wyprodukowania filetu (z) łososia 3D o nazwie „THE FILET”, firma Revo Foods potrzebuje mikoprotein pozyskanych z grzybów strzępkowych. To nie zapowiedź przyszłości, a rzeczywistość. „THE FILLET” trafia do sprzedaży i zapowiada nową kategorię produktów wegańskich.

Filet od Revo Foods zawiera kwasy omega-3, wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów oraz witaminy A, B2, B3, B6, B12 i D2

Startup spożywczy z Wiednia wykorzystuje własną technologię wytłaczania, która umożliwia drukarce 3D integrację tłuszczów z włóknistą matrycą białkową. Dzięki temu Revo Foods twierdzi, że opracowało ciągły proces produkcyjny umożliwiający masową produkcję żywności drukowanej w 3D.

"THE FILET" OD REVO FOODS - TO ŁOSOŚ 3D wydrukowany z GRZYBÓW!
source: revo-foods.com

JAK POWSTAJE WEGAŃSKI FILET?

Revo Foods używa specjalnych strzykawek dopuszczonych do kontaktu z żywnością do przechowywania materiału do drukowania. Składniki są następnie nakładane warstwa po warstwie przez dyszę. Efektem końcowym jest filet inspirowany łososiem, pełny wartości odżywczych dzięki mykoproteinom.

Marka Revo Foods inwestuje w druk 3D dla przemysłu spożywczego, ponieważ aż 60 procent światowych zasobów rybnych jest przełowionych. Zespół twierdzi, że przemysł rybny jest również główną przyczyną zanieczyszczenia oceanów.

Załamanie różnorodności biologicznej mórz będzie w końcu nieodwracalne. Co więcej, popyt na owoce morza nadal rośnie pomimo utraty raf koralowych

Niestety notujemy  obecnie gwałtowny wzrost poziomu toksyn i mikrodrobin plastiku, które zanieczyszczają różnorodność biologiczną mórz. Rozwój technologii 3D w branży spożywczej pozwala Revo Foods na wprowadzanie do oferty produktów wegańskich o typowej dla filetów rybnych strukturze i soczystym włóknie. Co czeka nas w najbliższej przyszłości?