Niesamowite restauracje świata

Podróżując w różne miejsca na świecie, bardzo często sprawdzamy restauracje, bary czy kawiarnie, w których będziemy mogli spróbować dobrego, lokalnego jedzenia. Często zdarza się jednak, że po długim przeszukiwaniu internetu znajdujemy tylko zwykłe miejsca przepełnione turystami. My proponujemy sytuację odwrotną. Poniżej znajdziecie przykłady restauracji, które z powodzeniem mogą stać się główną atrakcją i celem Waszej kolejnej wycieczki.

Podwodna restauracja Ithaa / Malediwy


source: conradmaldives.com

Restauracja Ithaa powstała w 2005 roku i należy do kompleksu hotelu Conrad, który jest jednym z najdroższych hoteli na wyspach. Większość obiektu położona jest na wodzie w postaci domków na palach. Sama restauracja znajduje się ok. 4,5 m pod wodą, więc można poczuć się w niej jak w wielkim oceanarium. Konstrukcja jest zbudowana ze szkła akrylowego, co pozwala na oglądanie podwodnego świata z wnętrza obiektu.


source: conradmaldives.com

Restauracja jest dobrą opcją dla osób, które zawsze bały się nurkować, a chciałyby zobaczyć na żywo dno oceanu. Z wnętrza można podziwiać rafę koralową oraz wiele egzotycznych morskich stworzeń, które pływają ponad głowami klientów. Restauracja w jednym czasie pomieści niewielu smakoszy morskich dań, ponieważ jest przeznaczona tylko dla 14 osób. Oczywiście za taki lunch trzeba odpowiednio zapłacić i to niemałe pieniądze, ale chętnych nie brakuje i rezerwacje trzeba składać już kilka miesięcy wcześniej. Chcielibyście spróbować specjałów tej podwodnej restauracji? Warto się pospieszyć, ponieważ przewidywany czas trwałości konstrukcji wynosi ok. 20 lat.

Restauracja Under / Norwegia


source: under.no

To pierwsza i największa w Europie podwodna restauracja, która została otwarta bardzo niedawno, bo na początku 2019 roku. Znajduje się ona na południu Norwegii, w regionie Lindesnes. Konstrukcja restauracji przypomina budowle z filmów science fiction. W odróżnieniu od Ithaa, restauracja Under nie jest całkowicie pod wodą i nie posiada wszystkich ścian wykonanych ze szkła. Budowla jest dosyć masywna, wykonana w taki sposób, aby wytrzymać trudne warunki panujące w tym miejscu, m.in częste sztormy i deszcze. Wejście do restauracji mieści się na lądzie, a sama jadalnia znajduje się na poziomie -1, gdzie przez panoramiczne wielkie okno można podziwiać dno morza.


source: under.no

Piętro na którym znajduje się restauracja zostało dodatkowo wyciszone, aby goście mogli oglądać widoki niezależnie od pogody. W menu goszczą regionalne potrawy, czyli głównie owoce morza, ryby, ale i wodorosty w smaku przypominające trufle. Składniki są łowione od razu z morza w okolicach restauracji. Restauracje Under charakteryzuje skandynawski minimalizm nie tylko od strony architektury obiektu, ale też tego, co znajdziemy na talerzu.

Restauracja Labassin / Filipiny


source: facebook

To kolejne miejsce, które można nazwać wodną restauracją, chociaż w tym wypadku obiekt nie znajduje się pod wodą. Restauracja ma ciekawe położenie, ponieważ stoliki znajdują się u podnóża wodospadu! To niezwykłe miejsce przyciąga wielu turystów każdego roku. Goście chcący zjeść w tej restauracji mogą znaleźć miejsce przy stoliku przy którym jedząc posiłek będą zmuszeni do ściągnięcia butów, ponieważ stoliki znajdują się w wodzie.


source: facebook

Oprócz tego, że można tam spróbować specjały lokalnej kuchni, to w tle umilają czas śpiewy ptaków, które zamieszkują tamtejszy rezerwat. Jest to idealne miejsce na relaks przy orzeźwiającej mgiełce wodnej. Restauracja należy do kompleksu z którego składają się: hotel, restauracja oraz muzeum przyrody. Sam wodospad nie został utworzony naturalnie lecz jest to część elektrowni wodnej należącej do właściciela ośrodka. Po posiłku możemy skorzystać ze ściany po której spływa wodospad i położyć się na niej przy okazji słuchając szumu wody.

Restauracja Le Panoramic / Francja


source: taislany.com

Z poziomu morza przenosimy się do najwyższych gór w Europie czyli Alp. Między górami w regionie Chamonix-Mont Blanc na 2525 m n.p.m znajduje się restauracja Le Panoramic. Lokal posiada duży taras z widokiem na najwyższy szczyt Alp – Mont Blanc. Lunch w takich okolicznościach może zachwycić, szczególnie zimą, kiedy pasma górskie są mocno ośnieżone. W przerwie między jazdą na nartach, a podziwianiem widoków możemy zjeść dobry posiłek. W lokalu głównie przyrządza się potrawy z kuchni francuskiej i europejskiej.

A może opowiecie nam o jakiejś nietypowej restauracji, która zapadła Wam w pamięci za dobre jedzenie, ciekawy wystrój albo niespotykane miejsce?

 

Autor: Justyna Amborska