il Vicolo – „Sukcesem restauracji są ludzie!”

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

Który zielonogórzanin nie zna restauracji il Vicolo, niech pierwszy rzuci kamień. Już od dawna chcieliśmy opowiedzieć Wam o jednej z naszych ulubionych i najlepszych restauracji w Zielonej Górze, ale…! Nie chcieliśmy tego robić w oklepany dla ‘dziennikarzy’ sposób.

Przepis na artykuł w gazecie? Kilka fotek jedzenia, portret kelnera, zdjęcie sali i 'czarno białe’ z kuchni.

To nie w naszym stylu! W The ARQ chcemy inspirować i opowiadać ciekawe historie, dlatego z il Vicolo spotkaliśmy się na wspólnym śniadaniu (które oczywiście przygotowali kucharze) i chyba udało nam się odkryć prawdziwy sekret tego miejsca.

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

Aleja, zaułek…? Każdy go zna!

Restauracja il Vicolo mieści się w centrum miasta, pomiędzy ulicami Kupiecką a Zamkową. Nazwa restauracji pochodzi właśnie od włoskiego ‘il vicolo’, które oznacza alejkę lub zaułek. W godzinach popołudniowych miejsca trzeba już szukać na sąsiednich parkingach, ponieważ menu lunchowe cieszy się tu bardzo dużym powodzeniem.

Możecie tego nie wiedzieć, ale w czasach PRL, na miejscu restauracji znajdowała się smażalnia ryb.

To symboliczna ciekawostka, biorąc pod uwagę ikoniczne danie, które znajduje się w karcie menu restauracji. Jakie? O tym za chwilę…

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

Za każdym razem, kiedy odwiedzamy to miejsce, czujemy się trochę jak ‘u siebie’. il Vicolo to restauracja, która idealnie pasuje na lunch, spotkanie biznesowe, uroczysty obiad, przyjęcie lub romantyczną kolację. Wszystko tu gra! Kilka lat temu restauracja przeszła bardzo udany remont i zyskała piękny wystrój. Znajdziemy tu ciepłe kolory, piękne dodatki, zastawę, światło i szkło. Jest tu troszeczkę stylu włoskiego, a troszeczkę modern classic.

Restauracja to przede wszystkim ludzie!

Oczywiście każdą restaurację tworzą ludzie i tutaj musimy wspomnieć o świetnej obsłudze. Kelnerzy il Vicolo mogliby być przykładem dla wielu restauracji w Polsce, natomiast w Zielonej Górze ich poziom plasuje się w ścisłej czołówce. Odwiedzając to miejsce, możemy odnieść wrażenie, że pracuje tu około 10-12 osób. Nic bardziej mylnego! Za sukcesem restauracji stoi prawie 30-osobowy zespół.

Wielu z Was może kojarzyć Michała, który jest menadżerem restauracji oraz Pawła, który pełni rolę szefa kuchni, ale…! Jesteśmy ciekawi, ilu z Was wiedziało, że ta dwójka to nie tylko właściciele, ale i rodzeństwo.

Podczas śniadania chodziło nam o stworzenie atmosfery, która pomoże nam trochę pogawędzić na temat początków il Vicolo. Chcecie wiedzieć, jaki dzień należał do najbardziej stresujących w życiu menadżera? Pierwsze zakupy. A może jesteście ciekawi, jakie jest ulubione danie szefa kuchni? To kultowa zupa rybna, której przepis jest stale udoskonalany przez Pawła.

Kuchnia to autorskie spojrzenie na świat!

Restauracja il Vicolo to oczywiście pyszne jedzenie i kuchnia autorska. Za co my kochamy to miejsce? Oczywiście za słynne pesto, ale do naszych ulubionych pozycji należą również: zupa rybna, która w karcie menu jest od wielu lat, risotto homarowe i fenomenalne rzemieślnicze makarony.

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

Oprócz stałej karty i lunch menu znajdziemy też kartę dań rekomendowanych przez szefa kuchni. To wyjątkowe, często sezonowe dania, składające się z trudno dostępnych składników spełniających najwyższe standardy jakości.

Wszystko, co znajduje się w karcie menu, powstaje na miejscu!

Praca w lokalnej gastronomii to ciągłe zmiany. Ludzie przychodzą i odchodzą. Warto jednak wspomnieć, że w il Vicolo znajdziemy przyjaźnie, które trwają nawet 20 lat. I to jest prawdziwy sekret. Tak naprawdę oprócz jedzenia przychodzimy do wybranych restauracji dla ludzi. Dlaczego? Bo to oni sprawiają, że czujemy się dobrze.

Pandemia zmieniła wiele!

To właśnie podczas największej próby dla restauracji w kraju il Vicolo poszło pod prąd i zainwestowało w rozwój. Remont i rozbudowa ogródka o nowoczesny taras okazały się strzałem w dziesiątkę. W pandemii dawał ludziom komfort i przestrzeń. Dzisiaj jest naszym ulubionym miejscem na lunch. Restauracja oferuje również serię autorskich produktów zamkniętych w słoikach. To świetne rozwiązanie dla gości restauracji, którzy chcą zabrać swoje ulubione smaki do domu.

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

restauracja il vicolo zielona góra edytorial the arq

Dlaczego warto tu zajrzeć?

il Vicolo może pochwalić się też świetnymi opiniami na karcie Google (1851) ze średnią 4,7. Jej wnętrza są bardzo uniwersalne, co sprawia, że łatwo zorganizować tu imprezę okolicznościową.

Karta menu to wyjątkowe smaki i dania inspirowane kuchnią świata, więc nawet najbardziej wybredni znajdą tu coś dla siebie. Najważniejszy natomiast jest klimat, a klimat il Vicolo tworzą ludzie. To oni sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić!