Silo/Mill Project – Oto, jak zmielić i przechować kawę z klasą!

source: alexandershayle.com

Najnowszy projekt Alexandra Shayle wnosi odrobinę fantazji do świata produktów kawowych dzięki Silo/Mill. To młynek do kawy i pojemnik do przechowywania próżniowego, którego celem jest uchwycenie form architektury rolniczej oraz funkcji, do jakich obiekty te są przeznaczone.

Silosy zbożowe służą przecież do przechowywania, a tradycyjne młyny wiatrowe mieliły ziarno do dalszego użytku domowego. Ten koncept został przełożony przez londyńskiego projektanta na zamykany próżniowo pojemnik na ziarna kawy oraz elektryczny młynek płaski.

source: alexandershayle.com
source: alexandershayle.com
source: alexandershayle.com

Piękny design można dostrzec w kluczowych elementach wizualnych konstrukcji. Panele ze stali falistej, konstrukcyjne belki nośne, zostały przeprojektowane i udoskonalone na potrzeby mniejszej skali.

Ten proces starannego udoskonalania zaowocował odważną, ale i współczesną estetyką, która zachowuje industrialny charakter konstrukcji, które zainspirowały projekt.

Alexander Shayle jest projektantem przemysłowym mieszkającym w Londynie i pracującym w firmie Seymour Powell. W swojej karierze projektował produkty dla globalnych marek w szerokim zakresie kategorii.